Fietsen in IJmuiden 10 Beoordeling 9.4 gebaseerd op 48 individuele klantbeoordelingen op 5-sterrenspecialist


(0255) 52 33 78
info@fietseninijmuiden.nl

Maandag Gesloten
Dinsdag 09:00 - 17:30
Woensdag 09:00 - 17:30
Donderdag 09:00 - 17:30
Vrijdag 09:00 - 17:30
Zaterdag 09:00 - 17:00
Zondag Gesloten

 

fietsbanner
fietsbanner

5 opmerkelijke fietsroutes langs historische spoorlijnen


De betoverende charme van Europa ontdekken op twee wielen terwijl je over voormalige spoorlijnen fietst die een nieuw leven hebben gekregen als schilderachtige fietspaden? Dat kan! Hoewel veel spoorlijnen in Europa zijn verdwenen, heeft de transformatie ervan voor prachtige fietsroutes gezorgd. Wij verzamelden 5 opmerkelijke fietsroutes die ooit dienstdeden als spoorlijn.

 

Route 1: Vennbahn (Duitsland) - Een Historische Passeerweg

In Duitsland biedt de Vennbahn een nostalgische reiservaring. Ooit diende deze spoorlijn als levensader tussen de kolenregio rond Aken en de smelterijen in Lotharingen en Luxemburg. Nu, als een grensoverschrijdende fietsroute van 125 kilometer, voert het pad je van Aken geleidelijk naar de Hoge Venen en daalt af via de Ourvallei naar Troisvierges in Luxemburg. Je zult stille getuigenissen vinden van verlaten wagons, seininrichtingen en vergeten stationnetjes, soms zelfs met tentoonstellingen. Keizer Willem I legde deze spoorlijn aan in 1882, en hoewel het zijn belang verloor in de loop der jaren, heeft het zich getransformeerd tot een unieke fietservaring.

Route 2: Roger Lapébie (Frankrijk) - Fietsen door Wijnland

In het Franse wijngebied Entre-Deux-Mers ligt de Roger Lapébie-fietsroute, vernoemd naar de lokale held die de Tour de France won in 1937. Stop zeker even bij Station Vélo de Créon. Niet alleen om de bewijsstukken van Lapébie’s overwinningen te bekijken, maar ook om de ‘coconruimte’ te bezoeken voor een kopje koffie in alle rust. Het 47 kilometer lange pad volgt een oude spoorlijn waarover vroeger wijn uit de streek vervoerd. Deze route neemt je mee door pittoreske bossen, fruitboomgaarden en wijngaarden. Beginnend op ongeveer tien kilometer van Bordeaux, biedt deze route niet alleen prachtige natuurlijke schoonheid, maar ook een onderdompeling in de rijke geschiedenis van de regio.

Route 3. Via Verde de Ojos Negros (Spanje) - Spaanse Landschappelijke Pracht

De Via Verde de Ojos Negros is de langste 'via verde' van Spanje. Deze router slingert over 160 kilometer van het hoogland van Teruel naar de kuststad Valencia. Dit fietspad loopt parallel aan het nieuwe treinspoor en biedt een meeslepende reis door een landschap van rood zandsteenrotsen en weelderige valleien. Met sinaasappel-, mandarijn-, amandel-, druiven- en kaki-bomen langs de route, zul je worden betoverd door de kleuren en geuren van Spanje.

Route 4. Lijn 38 en 39 (België) - Het Belgische Groene Paradijs

De Lijnen 38 en 39, een deel van het RAVeL-netwerk, brengen je van het Drielandenpunt in Vaals naar Luik in België. Over een route van 50 kilometer ontdek je het pittoreske Land van Herve en ervaar je de smaken van de streek, variërend van Hervekaas tot Luikse gehaktballen. Met recente verbeteringen in de infrastructuur en een prachtig groen landschap, wordt dit pad vaak gebruikt voor woon-werkverkeer en recreatieve ritten.

Route 5. The Great Western Greenway (Ierland) - Ierse Pracht langs de Kust

De Great Western Greenway in Ierland biedt een adembenemend pad van 44 kilometer van Westport naar Achill Island over een voormalige spoorlijn, aangelegd in 1890. Volg het spoor van een voormalige treinroute die ooit het bergachtige graafschap Mayo doorkruiste. Met majestueuze bergen en serene meren omringd door schapen, is dit pad een oase voor natuurliefhebbers en geschiedenisenthousiasten.

Liever een fietsroute verkennen dichter bij huis?
Ontdek deze Nederlandse fietsroutes langs het water.

Alles wat je moet weten over speed pedelecs
Wil je snel en gezond naar je werk zonder in de file te staan? Dan is een speed pedelec een uitstekende keuze! Deze snelle elektrische fietsen bieden trapondersteuning tot wel 45 km/u, wat aanzienlijk sneller is dan een reguliere e-bike (maximaal 25 km/u).
Lees verder
Hoe moet je omgaan met je accu na winterstalling
Veel fietsers kunnen niet wachten om hun elektrische fiets weer uit de stalling te halen zodra de winterkou voorbij is. Dat is begrijpelijk, maar het is essentieel om bij het voorjaarstochtje goed op een belangrijk onderdeel van je e-bike te letten: de accu.
Lees verder
Waarom kiezen voor riemaandrijving?
Fietsen met riemaandrijving (ook bekend als belt drive) winnen steeds meer aan populariteit als alternatief voor de traditionele fietsketting. Een riemaandrijving bestaat uit een kunststof of carbon riem en biedt diverse voordelen. Hoewel de aanschafprijs vaak wat hoger ligt dan bij een ketting, is het systeem duurzamer en onderhoudsvriendelijker. Overweeg je een fiets met riemaandrijving? Lees verder en ontdek of dit systeem bij jou past.
Lees verder
ABUS Yardo: Fiets Innovatie van het Jaar 2025
ABUS Yardo Kettingslot met Vingerafdrukherkenning. Innovatie in fietssloten is zeldzaam, maar de ABUS Yardo brengt hier verandering in. Dit geavanceerde kettingslot werkt met vingerafdrukherkenning, waardoor sleutels en cijfercodes overbodig zijn. Met zijn moderne technologie, gebruiksgemak en hoge veiligheidsstandaard is de ABUS Yardo uitgeroepen tot de Fiets Innovatie van het Jaar 2025.
Lees verder
Behandel regenkleding op de juiste manier
Voor de optimale werking van jouw regenjas is regelmatig wassen aanbevolen. Zo blijft de waterkolom vrij van stof en vuil, waardoor regenwater opgevangen wordt en jij droog overkomt. Door de duurzame, PFAS-vrij, DWR coating blijft (regen)water op de stof liggen en rollen druppels er makkelijk af. Merk je dat dit effect afneemt, gebruik dan de AGU DWR Wash-In behandeling na een normale wasbeurt.
Lees verder
Göta Kanalleden verkozen tot mooiste fietsroute van 2025
Tijdens de jaarlijkse Fiets- en Wandelbeurs is opnieuw de verkiezing voor de mooiste fietsroute van het jaar gehouden. Dit keer ging de eer naar een bijzondere route in Zweden: de Göta Kanalleden. Deze schilderachtige fietsroute van 220 kilometer volgt het Götakanaal en ligt in de buurt van het bekende Vätternmeer.
Lees verder
Fietsonderhoud in het voorjaar: klaar voor nieuwe ritten?
Is jouw elektrische fiets klaar voor het voorjaar? Om ervoor te zorgen dat je fiets in topconditie blijft en je dure reparaties voorkomt, hebben we een handige checklist samengesteld. Zo controleer je de belangrijkste onderdelen en houd je je fiets het hele jaar door in optimale staat!
Lees verder
7 Redenen waarom fietsen in februari fantastisch is
Ja, februari kan guur en fris zijn, en ja, we zitten midden in de winter. Maar dat betekent niet dat je je fiets aan de kant moet laten staan! Sterker nog, fietsen in februari heeft juist verrassend veel voordelen. Van een flinke weerstandboost tot een fris hoofd—er zijn genoeg redenen om op te stappen. Dus, laat die bank en warme deken even voor wat ze zijn, bewaar je FietsActief voor de avonduurtjes en spring op de fiets!
Lees verder
Fietsplan Rijksoverheid
Vanaf 1 januari 2025 kunnen werknemers van de Rijksoverheid eenvoudig een fiets leasen via het nieuwe fietsplan. Deze regeling is gericht op het bevorderen van duurzaam vervoer en het verbeteren van de bereikbaarheid van werk, met fiscale voordelen voor zowel werknemers als werkgevers. Hieronder lees je alles over de voorwaarden en voordelen van het leasefietsplan.
Lees verder